Geschiedenis
Al ver voor het begin van de geschiedschrijving was goud een waardevol object. We weten dit omdat we het terugvinden in de graven van koningen en de ruïnes van tempels die duizenden jaren geleden al onder de grond verdwenen. Ook bij de opkomst van muntgeld was goud er al vroeg bij, munten gemaakt van goud waren door de kostbaarheid een logische keuze voor een waardemiddel. Eeuwen na de uitvinding van (munt)geld zien we dit ook terug in de ontwikkeling van de gouden standaard, een monetair systeem waarbij het geld dat in omloop is tegen een vaste waarde kan worden ingewisseld. Hoewel een gouden standaard vandaag de dag nergens meer bestaat wordt er nog vaak aan gerefereerd omdat de waarde vastheid van goud zorgde voor een stabiele munteenheid.

 

Altijd goud waard

 

Goud heeft een betrouwbare constant waarde omdat er een beperkte hoeveelheid van beschikbaar is. Goud is niet gemaakt door natuurlijke processen op aarde, want met atoomnummer 79 is een relatief zwaar element. De temperaturen en druk nodig om zulk een zwaar element te produceren vindt men enkel buiten de aarde in sterren vele malen groter dan onze zon. Het goud dat we vandaag de dag in de aardkorst terug vinden is daar hoogstwaarschijnlijk geplaatst tijdens de laatste keer dat de aarde geraakt werd door veel inslagen uit de ruimte, het zogenoemde Late Zware Bombardement dat tussen de 4 en 3,8 miljard jaar geleden plaatsvond.
Door deze beperkte omvang van de goudvoorraad is goud een slimme investering. Hoewel de prijs van goud net zoals elke markt kan fluctueren is het feit dat het altijd waardevol blijft verzekerd en zal verlies dat geleden wordt altijd beperkt blijven. Hoewel er nog steeds goud gewonnen en de hoeveelheid op de markt dus toeneemt neemt de vraag ook toe. Deze toename van de vraag is niet alleen doordat er simpelweg meer mensen op de wereld zijn, maar ook doordat nieuwe toepassingen worden gevonden voor goud. Goud zit in een groot deel van de nieuwe technologieën die we gebruiken van mobiele telefoons en laptops tot in de satellieten die het goud weer terug de ruimte in brengen.
Goud is zo populair in nieuwe technologieën omdat het dezelfde functies het net als andere metalen stroom kan geleiden. Veel nieuwe technologieën gebruiken kleine voltages stroom die makkelijk haperingen gaan vertonen door corrosie. Van de metalen is goud een van de meest corrosiebestendige metalen waardoor met de hogere eisen die nieuwe technologieën stellen het onwaarschijnlijk is dat goud in waarde zal dalen. Sommige analisten zijn zelfs van mening dat door de gebrekkige recycling van apparaten als mobiele telefoons en de ruim een miljard mobiele telefoons die jaarlijks afgedankt worden, er goud verloren gaat dat moeilijk te herwinnen is.
Via Digi Uni Goud kun je makkelijk informatie vinden over de prijzen van goud en de verkopers van goud om je te oriënteren op een mogelijke investering.

gold+bars