Beleggen in goud
Voor de legitieme investeerders zijn er goud baren in de handel vanaf 5 gram tot 12,5 kilo. De vijf gram baartjes zijn vrij verhandelbaar en dus heel interessant als hulpmiddel bij grotere, internationale transacties.

En natuurlijk wordt en werd het gebruikt voor het slaan van munten. In Nederland zal vooral het “Gouden Tientje” bekend zijn. Een heel mooie munt die 6,084 gram goud bevat.
De Kruger Rand, een Zuid Afrikaanse munt is internationaal gezien de bekendste gouden beleggingsmunt, niet vanwege de politieke achtergrond, maar gewoon omdat het de eerste gouden munt was die een Troy ounce woog, ofwel 33,93 gram bruto.

Wat is een Troy ounce? Het is de internationaal afgesproken weeg eenheid van goud. En 1 Troy ounce = 31.1034768 gram.
Het Troy systeem is een systeem van eenheden van massa dat vaak wordt gebruikt voor edele metalen en edelstenen. Er zitten 12 Troy ounce in een Troy pond (373,24 g) in plaats van de 16 ounce per pond (453,59 g) in het meer gangbare avoirdupois systeem. De Troy ounce bevat 480 grains, vergeleken met de avoirdupois ounce, die 437 1/2 grains bevat. Beide systemen maken gebruik van dezelfde grain, gedefinieerd door de internationale yard en pond overeenkomst van 1959 als exact 0,06479891 gram. Hoewel Troy ounce nog steeds worden gebruikt om goud, zilver en edelstenen te wegen, wordt de Troy eenheid bijna niet meer gebruikt in andere toepassingen, met uitzondering van het afwegen van sommige medicijnen.

gold-mine